Lastik Hakkında

 LASTİK BİLGİSİ

Lastik teknolojisinde yüzyıldan uzun bir zaman diliminde elde ettiği tecrübe, Pirelli'ye geliştirdiği ürünlerde güvenlik, uzun kullanım ömrü, konfor ve çevreye saygı kriterlerini biraraya getirme olanağını veriyor.
Pirelli lastikleri, mükemmel performansın yanında, aracın performansı açısından daha iyi bir algılama sağlayabilmek için sürücü ile mükemmel bir iletişim sağlar.

Lastikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu bölümü okumanızı tavsiye ederiz.


 

LASTİK ÖLÇÜSÜ HAKKINDA HERŞEY.

  • YOLCU ARAÇ LASTİKLERİ
  • YOLCU KAMYONET LASTİKLERİ
  • GEÇİCİ YEDEK LASTİK
Hız kodu
 

LASTİK SERVİS AÇIKLAMASI

Lastik ölçü açıklamasının dışında, lastikler yük indeksi ve Hız kodu ile de ayırt edilebilir.

HIZ KODU

Hız kodu, lastik üreticisi tarafından belirlenen kullanım şartları altında lastiğin yük indeksine bağlı olarak değişen yükü taşıyabileceği (210 km/s hızın üzerindeki yükler hariç) maksimum hızı belirtir.


 
YÜK İNDEKSİ
 

YÜK İNDEKSİ

Yük kodu, lastik üreticisi tarafından belirlenen kullanım şartları altında, lastiğin hız koduna bağlı olarak değişen, taşıyabileceği maksimum yükü (210 km/s hızın üzerindeki yükler hariç) belirten sayısal bir değerdir.


YOLDAKİ GÜVENLİĞİNİZ

Aracınızı kullandığınız yolda geçerli olan kurallara herzaman uyunuz, herzaman dikkatli olunuz ve diğer sürücülere saygı gösteriniz. Aşağıda güvenli sürüş, servis maliyetlerinden tasarruf, lastik ve yakıt hakkında birkaç tavsiye bulabilirsiniz. Aracını sportif kullanan sürücülere şunu hatırlatmak isteriz: yollar yarış pisti değildir.

Islakta Güvenli Sürüş

Islak zeminde karşılaşılabilecek en büyük tehlikelerden birisi suda kızaklamadır. Bu tehlikeyi nasıl bertaraf edebilirsiniz?
Suda kızaklama lastiğin su birikintisi içinde "yüzmesine" ve ani tutunma kaybına neden olur.
Bu durum, genellikle su tahliyesinin zayıf olduğu kötü yollarda ortaya çıkan ve oldukça ıslak yol yüzeyi ya da büyük su birikintileri nedeniyle oluşan çok tehlikeli bir durumdur.
Bu gibi durumlarda, lastiğin sırt deseninde bulunan kanallar, lastiğin altındaki suyu yeteri kadar hızlı tasfiye edemez ve aracınız aniden su içinde "yüzmeye" başlar.
Lastiklerin sırt deseni, mümkün olan en iyi sürüş devamlılığını sağlamak için, maksimum seviyede suyu en kısa zamanda tasfiye etmek üzere tasarlanmıştır.
Suda kızaklamanın mantığını açıkladığımıza göre, bu durumla nasıl başa çıkılacağı hakkında bir kaç tavsiye verebiliriz.
Suda kızaklama durumunda lastiğin ye rile teması kesilmiş olduğundan frene basmanın herhangi bir olumlu etkisi olmaz.
Hatta aracın aniden tekrar yola temas etmesi durumunda aracınızı kontrol etmenizi zorlaştırıp yoldan çıkmanıza bile neden olabilir. Yapılacak en iyi şey, ayağınızı gaz pedalından tamamen çekerek suda kızaklamaya başlandığında, motor devir hızının aniden yükselmesine engel olmak ve direksiyonu mümkün olduğunca sabit tutup yol ile yeniden temasa geçildiğinde aracınızın doğru yöne gitmesine çalışmaktır. 

Kış döneminde Güvenli Sürüş

İlk olarak: kış lastiği ya da zincir olmadan hiçbir şekilde güvenli sürüş sağlayamazsınız. Bu durumda aracınızın çekiş gücü sıfıra düşecek ve frenleme anında kontrol edilemeyecektir.
Sürüş yaptığınız yolun kurallarına dikkatlice uyunuz ve sizden daha yavaş şekilde araç kullanan sürücülere karşı toleranslı olunuz.
Yokuş çıkarken oluşabilecek kayma riskine karşı, aracınızı kuru zeminde kullandığınızdan daha yüksek viteste kullanın.

Eko Sürüş

"Yeşil Performans" teknolojisi yakıt tüketiminde azalma ve dolayısıyla da çevreye olan etkide azalma anlamına gelmektedir. Fakat bu durum büyük ölçüde sizin sürüş alışkanlıklarınıza bağlıdır. Aşağıda Pirelli "Yeşil Performans" lastiklerini kullanarak men yüksek seviyede tasarruf yapmak için bazı tavsiyeler bulabilirsiniz.

  • Lastik hava basınçları, özellikle uzun yolculuklardan önce, düzenli olarak kontrol edilmelidir. Doğru hava basıncına sahip olmayan lastikler daha fazla dönme direncine maruz kalır ve aracınız daha fazla yakıt tüketir.
  • Ne kadar hızlı giderseniz o kadar yüksek bir aerodinamik kuvvete maruz kalırsınız. Dolayısıyla yakıt tüketimi de artar.
  • Daha "yumuşak" bir sürüş tarzı benimseyin, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçının.
  • Bir üst vitese mümkün olduğunca çabuk geçin.
  • Motorun düşük viteste çalışmasına izin vermeyin.
  • Araç klimasını dikkatli kullanın ve eğer gereksizse tüm elektrikle çalışan cihazları kapatın, örn; arka cam rezistansı.
  • Eğer kullanılmıyorsa, bagaj ve bisiklet taşıyıcısı gibi aksesuarları çıkartın. Bu aksesuarlar aracın aerodinamik performansına negatif etki ettiğinden yakıt tüketimini artırır.
  • Aracı fazla yüklemeyin ve bagajdaki gereksiz eşyalarınızı boşaltın.
  • Hareket etmeye hazır olmadan motoru çalıştırmayın.
  • En son ne zaman aracınızın rot ayarlarını kontrol ettirdiniz? Lastik bayisi tarafından düzenli olarak yapılan kontrol, yakıt tasarrufunun önemli faktörlerinden biri olan düzgün çalışmayı garanti eder.
  • Frenleme

    Herkes dönüş esnasında frene basılmaması gerektiğini bilir. Buna rağmen, önünüzdeki araçlara dikkat ettiğinizde, neredeyse herkesin virajın ortasına kadar pedaldan ayağını çekmeden frene bastığını göreceksiniz.
    Halbuki dönüş yörüngesi, frene basılı şekilde gidilen bu süreçte belirlenmektedir.
    Bu şekilde kullanmak, lastikler üzerindeki baskıyı iki katına çıkarmakta ve frenleme kuvvetine zıt bir kuvvet yaratamktadır.
    Tüm bu kuvvet ve basınçların birleşimi aracın sürüş kararlılığını ve dolayısıyla yol tutuşunu zora sokar.
    Bu nedenle, frenlemeyi daha önce yaparak zamanında yavaşlamak ve en önemlisi, lastikler düz konumdayken fren yapmak sürüş güvenliği açısından oldukça önemlidir. 

    Off Road kullanım şartları

    Off-road şartlarında güvenli ve başarılı sürüş için bilgi ve yetenek gereklidir. Farklı koşullar için kullanılan özel teknikleri ve aracınızın kapasite ve limitlerini bilmek çok önemlidir, ancak en önemli unsur aracınızda takılı olan lastiklerdir.

    Lastikler genellikle zorlu bir durumdan kurtulmanız ya da orada sıkışıp kalmanız arasındaki farkı belirler. Bu sayfadaki bilgiler Pirelli lastiklerinden maksimum performansı almanızı sağlamayı amaçlar. Farklı koşullardaki sürüş teknikleri ile ilgili hazırladığımız bilgilerin ihtiyacınız olan zor durumlarda size yardımcı olacağını umuyoruz.

    LASTİKTE UZUN ÖMÜR


    Kendi güvenliğiniz için en az ayda bir kez lastik hava basınçlarını kontrol etmeniz önemlidir. Hasar ve düzensiz aşınmayı kontrol edin çünkü doğru olmayan hava basıncı seviyesi, rot bozukluğu, balanssızlık ve süspansiyon bozuklukları Pirelli lastiğinizin genel performansını etkiler ve sürüş güvenliğinizi tehlikeye sokar. Her zaman en yakın Pirelli yetkili satıcısına lastiklerinizi kontrol ettirin. Lastikler aracınız ile yol arasındaki tek temas noktasıdır, dolayısıyla onları iyi durumda tutun.

    • Lastilkerinizin doğru şekilde bakım görmesi çok önemlidir.
    • Hava ücretsiz ve lastiklerinizin uzun ömürlü olması hususunda son derece önemli bir kriterdir.
    • Yetersiz hava basıncı lastik hasarlarının en önemli sebebidir.
    • Uzun ömür ve sonuç olarak mükemmel performans, yakıt tasarrufu başta olmak üzere önemli ekonomik avantajlar sağlar.
    • Doğru basınç seviyesi, fren mesafesini kısaltarak aynı zamanda aracınızın manevra kabiliyeti de artırır.
    • Lastiklerinizi doğru basınç seviyesinde tutmak için aylık kontroller mutlaka yapılmalıdır.
    • Bu kontroller lastiklerinizin ve sizin güvenliğiniz açısından oldukça önemli ve kolay uygulamalardır.
  • Lastik Hava Basıncının Kontrol edilmesi
     

    Lastik hava basınçlarını her zaman lastik soğuk iken kontrol ediniz. Yapılması gerekenler şunlardır:

    • Lastik sibop kapağını çıkartın.
    • Basınç ölçeri sibop ucuna takın ve hava basıncını kontrol edin.
    • Tavsiye edilen basınç seviyesine gelinceye kadar hava ekleyin.
    • Eğer çok fazla hava basarsanız, bir miktar havayı boşaltın ve ikinci adımdan devam edin.
    • Sibop kapağını kapatın.
    • Bu işlemleri, yedek lastik de dahil olmak üzere tüm lastiklere uygulayın. (Yedek lastiklerin basıncı, araç üzerinde takılı olan lastiklerin hava basıncından bir miktar daha yüksek olmalıdır; +0,2 - 0,3 bar (+3 - +4,5 psi))
    • Lastik üzerinde, lastiğe zarar verebilecek yabancı cisimlerin olmadığına emin olun.
    • Lastik sırtının yanakla bağlandığı kısmı ve lastik yanaklarını kesik, dışbükeylik ve başka herhangi anormalliklere karşı kontrol edin.

    Performans ve sürüş güvenliği Pirelli için en önemli iki kriterdir, dolayısıyla sizinle güvenliğiniz için yararlı olacağını düşündüğümüz birkaç küçük ayrıntıyı paylaşmak isteriz.

    • Lastik hava basınçları periyodik olarak, lastikler soğuk durumdayken kontrol edilmelidir (Yedek lastik de dahil olmak üzere).
      Hava basınçlarını hiçbir zaman kullanımdan dolayı lastikler ısınmışken kontrol etmeyiniz, çünkü lastiğin ısınması içindeki havayı da ısıtacak ve basınç seviyesini soğukken olduğundan daha yüksek seviyeye çıkartacaktır.
    • Lastikler, sadece bir tarafı aşınmış olsa bile, aşınma işareti seviyesine indiğinde değiştirilmelidir.
    • Araç rot ayarlarını periyodik olarak kontrol edin.
    • Lastik balanslarını periyodik olarak ve titreşim oluştuğunda kontrol edin. Daha sonra da 2. Adımdan devam edin.
    • Darbe ve deformasyon oluşması durumunda lastiğin içini de kontrol ettirin.
    • Aracınızın lastiklerini yağ, çözelti vs. Gibi kimyasalların üzerine gelecek şekilde park etmeyin. Bu kimyasallar lastiklerinize zarar verir.
    • Lastiğin yapısal olarak izin verdiği hız ve yük indeksine uyun.
    • Radyal lastikler (Yeni olsa bile) her zaman arka aksa monte edilmelidir; kış lastikleri ya da çivi takılı lastikler bütün her iki aksa da takılmalıdır.
    • Sürüş hıız ve stili lastik ömrünü doğrudan etkiler.
    • Genel lastik durumunuzu düzenli olarak güvenilir bir bayiye ya da Pirelli personeline kontrol ettirin.

.

STANDART LASTIK - şişirilmiş lastik / söndürülmüş lastik
PIRELLI RN FLAT LASTIKLER - şişirilmiş lastik / söndürülmüş lastik
 

PERFORMANS, GÜVENLİK VE HUZUR


Run Flat lastikler güvenlik demektir. Bu teknoloji ile üretilen lastikler, acil durumlarda aracınızı daha iyi kontrol etmenizi ve hava basıncında önemli seviyede düşüş olması durumunda bile güvenli sürüşe devam etmenizi sağlar.

Rub Flat lastikler ile hasar halinde bile sürüşe devam edebilirsiniz. Yani, çok yağmurlu bir havada lastiğiniz hasar görse bile, Pirelli Run Flat teknolojisi sayesinde yedek lastikle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bunun yerine sınırlı bir zaman içinde aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Acil durumda maksimum güvenlik seviyesini devam ettirmek için, Run Flat lastikler belirli hız ve mesafe parametrelerine uyularak kullanılmalıdır (80km/h ve 80km ya da 50mph ya da 50 mil). Bu kısıtlamalardan dolayı, basınç kaybı halinde kullanıcıya uyarı gönderecek Lastik hava basıncı izleme sistemi kullanılması bu araçlarda zorunludur.

 

KULLANIM ŞARTLARI


Run Flat lastikler takıldıkları araçların teknik özellikleri dikkate alınarak geliştirilmiştir. Dolayısıyla, Run Flat lastikler sadece bu özelliklere sahip olarak üretilen araçlarda kullanılabilir.

Run Flat lastikler mutlaka Lastik Hava Basıncı İzleme Sistemi ile birlikte kullanılmalıdır. Lastiklerin takılması ve Basınç izleme sisteminin montajı yetkili bayiler tarafından yapılmalıdır.

Pirelli, basınç kaybı yaşandıktan sonra, Run Flat lastiklerinin 80 km (50 mil) mesafeye kadar 80km/s (50mph) hızla kullanılabileceğini garanti eder. Kullanım ve güvenlik klonularında her zaman araç üreticilerinin tavsiyelerini göz önünde bulundurunuz.

Düşük hava basıncı uyarısı geldikten sonra, diğer lastiklerin ve basınç izleme cihazının durumu bir yetkili bayi tarafından kontrol edilmelidir.

Bir lastik, hasarlandıktan sonra ne kadar süreyle ve hangi şartlarda kullanıldığı bilinemeyeceği için tamir edilmemeli, yenisi ile değiştirilmelidir.

Hasarlı ya da düşük hava basıncı ile kullanılmış Run Flat lastikler, hemen, aynı yük indeksi ve hız koduna sahip yeni bir Run Flat lastik ile değiştirilmelidir. Pirelli farklı yük indeksi ve hız kodunda sahip lastiklerin aynı araca takılmasını kesinlikle tavsiye etmemektedir.

Basınç kaybı yaşandıktan sonra, jantlar da hasarlanmaya karşı kontrol edilmelidir. Hasarlanmış ya da deforme olmuş jantlar yeni bir Run Flat lastik takılmadan once mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

SEAL INSIDE


 

Pirelli, lastiğinizin patlaması durumunda güvenli sürüş sağlayan yeni konsepti "Seal Inside" Teknolojisini pazara sundu.


"Seal Inside" Teknolojisi nedir?

Seal Inside (S.I.), lastik patlamalarının %85'ine neden olan delinme halinde basınç kaybı* yaşamadan yolunuza devam etmenizi sağlayan yeni bir lastik kontrüksiyon teknolojisidir.

Seal Inside logosu, bu yeni teknolojinin uygulandığı lastiklerde kullanılmaktadır. Logo lastiğin yanak kısmında görülebilir.

*Seal Inside lastiğin bütünlüğünü bozan hasarlar hariç, hasarlanmaların büyük çoğunluğunda etkilidir.


Nasıl çalışıyor?

Bu teknolojide lastik, taban kısmında bulunan mumsu tabaka sayesinde, yabancı bir cismin lastik karkasını delip içeri kadar girmesi durumunda, cismin dışarı atılmış ya da atılmamış olmasına bağlı olmaksızın, muhtemel şişirme basınç kaybını engellemektedir.

Lastiğin içindeki mumsu tabaka, oluşan deliği hızlı bir şekilde kapatmaktadır. Böylece çoğu zaman sürücü lastiğin patladığını dahi hissetmeden yoluna güvenli bir şekilde devam edebilmektedir.

Mumsu tabaka, delinme durumunda araç yolda kalmadan ya da lastiği değiştirmek zorunda kalmadan, lastik değiştirilinceye kadar yoluna devam etmesini sağlar, fakat kalıcı tamir garantisi vermez.
Bundan dolayı mumsu tabaka tarafından kapatılmış delinmeler ya da lastikte kalan çivi vb. yabancı cisimler düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Lastik üzerinde bu tarz yabancı cisimlerin varlığının görülmesi durumunda, bir yetkili lastik satıcısına gidilerek bu cismin çıkartılması gerekmektedir.
Yetkili satıcı lastiğin hasar durumuna bakarak değiştirilmesinin gerekip gerekmediği konusunda karar vermelidir.
Seal Inside teknolojisi lastiğin basınç kaybetme ihtimalini düşürür, ancak yine de Run-Flat lastikler gibi sıfır/düşük basınçta kullanılamazlar.
Seal Inside Teknolojisi ile üretilen lastikler özel jant ya da basınç sensörüne ihtiyaç duymadan lastik ölçüsüne uygun bir jant ile kullanılabilir. Lastiğin janta monte ve demonte edilmesi veya balansının yapılması konularında da standart lastiklerden bir farkı yoktur.
Seal Inside Teknolojisi ile üretilmiş lastiklerin saklama koşulları da standart lastikler ile aynıdır.

Delinmenin tespit edilmesi halinde yabancı cismin çıkartılması gerekmektedir. Yabancı bir cisim tarafından delinmiş lastiğin tamir edilebilecek durumda olup olmadığı kararı lastik servisi tarafından verilmelidir. Pirelli üçüncü şahıslar tarafından yapılan uygulamalarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Seal Inside Teknolojisi ile üretilmiş bir lastiğin tamir edilmesi için, hasarlı bölgenin, kullanılacak yama büyüklüğündeki kısım kadar mumsu tabakadan temizlenmesi gerekmektedir. Mumsu tabaka temizlendikten sonra yapılacak tamir işlemi standart lastiklere uygulanan işlem ile aynıdır.
Sonuç olarak mumsu tabaka temizlenerek tamir edilen lastiğin o kısmı Seal Inside teknolojisinin özelliklerinden yoksun kalacaktır.

Bir ürün grubu içinde Seal Inside Teknolojisi ile üretilen lastikler ve standart lastikler arasında dönme direnci, ses seviyesi, kuru ve ıslak performansı açısından bir farklılık bulunmamaktadır.
Seal Inside teknolojisi özel jant ve basınç sensörü kullanımı gerektirmez. Lastik ölçüsüne bağlı olarak herhangi bir araçta kullanılabilir.

LASTİK İŞARETLEMELERİNİ KEŞFET


Lastik ölçüsü ve servis açıklamaları dışında, lastik yanağında birçok değişik işaretlemeler vardır; Bunlara bir göz atalım.

MarkaÜrün adı

Yapı tipi
 

Bu örnek tipik bir Radyal lastiği göstermektedir.

Yanak işaretlemeleri
 

Sırt deseni asimetrik olan tüm ürünlerin janta doğru yönde takılması çok önemlidir. Asimetrik sırt deseni, desenin iç ve dış kısımlarının farklı karakteristiklerinin birleşiminden en iyi performansı elde edecek şekilde dizayn edilmiştir.

DOT Güvenlik Standartı Kodları
 
 
DOT Güvenlik Standartı Kodları
 

DOT (Department of Transportation), bir çok ülkede lastik satılması için gerekli bir işaretlemedir. DOT , lastiğin Ulaştırma bakanlığının güvenlik standartlarını karşıladığı ya da bu standartlardan daha iyi seviyede olduğu anlamına gelir.

1) Ulaştırma bakanlığının güvenlik standartlarını karşıladığı ya da bu standartlardan daha iyi olduğu anlamına gelir.
2) Üretici ve Fabrika Kod Numarası (Ulaştırma bakanlığı tarafından verilir)
3) Lastik Ölçü Kod Numarası
4) Üretici sembolleri (Opsiyonel) ( Marka yada lastiğin spesifik özelliklerini belirtmek için)
5) Üretim Tarihi

ECE Homologasyonu
 

Bir lastiğin ECE sembolü taşıması, ECE belgeli ve fiziksel ölçüler, markalama gereklilikleri ve yüksek hızda mukavemet konularında ECE standartlarına uygun olduğunu gösterir. Bu işaretleme Büyük E harfi ve onayı veren ülke kodu ile birlikte her ürün için özel bir sayı kombinasyonu ile lastik yanağında belirtilir.

Avrupa Ses Homologasyonu
 

Bir lastiğin Avrupa Ses Onay numarasını taşıması, o lastiğin Avrupa ülkelerinde geçerli olan yeni ses emisyon seviyesini gösteren 2001/43/EC direktiflerine uygun olduğunu belirtir.

U.T.Q.G.(Uniform Lastik Kalite Derecelendirmesi)
 

UTQG, A.B.D. ulaştırma bakanlığının, lastikleri AŞINMA, TUTUNMA VE ISIYA DAYANIKLILIK konularında derecelendirmek için belirlediği standarttır. Bu standart, sadece 13" ve üzeri Otomobil yaz lastikleri için geçerlidir, kış lastiklerinde kullanılmaz.

AŞINMA: Aşınma puanı, A.B.D. laboratuvarlarında belirli şartlar altında test edilen lastiklerin aşınma oranını belirten bir karşılaştırmadır. Örnek olarak, 150 puan alan bir lastik 100 puan olarak derecelendirilen referans lastiğine göre birbuçuk kat daha fazla aşınır anlamına gelmektedir. Lastiklerin beğıl performansları, gerçek kullanım koşullarına bağlıdır ve fakat sürüş alışkanlıkları, bakım, yol ve hava koşulları nedeniyle de norm puanlamasından oldukça farklı sonuçlar verebilir.

TUTUNMA: Tutunma puanları, yüksekten düşüğe doğru AA, A, B ve C olarak verilir. Bu puanlama, laboratuvar koşullarında asfalt ve beton üzerinde, ıslak zeminde fren mesafesi ölçülerek yapılır. Tutunma puanı C olan bir lastik düşük tutunma performansına sahip olabilir. Uyarı: Lastiğin tutunma puanı, düz yönde yapılan frenleme testleri sonucunda verilir. Hızlanma, dönüş, suda kızaklama karakteristiklerini içermez.

SICAKLIK: Sıcaklık derecelendirmesi yüksekten düşüğe A, B, ve C olarak verilir ve bu puanlama laboratuvar koşullarında lastiğin ısı üretimine direnci ve ısıyı yayma özelliklerini referans lastiğin özellikleri ile karşılaştırarak yapılır. Uygulanan yüksek ısı lastiğin hammaddesinde değişikliğe, lastik ömrünün düşmesine ve hatta lastiğin kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir. Federal Motor Güvenlik Standardı No. 109'a göre, tüm otomobil lastikleri minimum C puanı ile dercelendirilmelidir. A ve B ile puanı alan lastikler, Laboratuvar koşullarında test edilen referans lastiğinden daha iyi performans göstermiş anlamına gelmektedir. Uyarı: Bu puanlama lastikler doğru hava basıncına sahipken ve aşırı yük altında olmadan yapılmaktadır. Aşırı hız, düşük hava basıncı ile kullanım ya da aşırı yük, ayrı ayrı ya da birlikte uygulandığında aşırı ısınmaya ve lastiğin kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.

T.W.I. (Aşınma Göstergesi)

Aşınma göstergesi, lastiğin diş derinliğinin belirlenmesinde kullanılan oldukça kolay fakat önemli bir güvenlik kriteridir. 1.6mm diş derinliğine dar kauçuk parçalarından işaretler koyulur. Diş derinliği bu seviyeye kadar düştüğünde lastikler değiştirilmelidir.

M+S (Çamur & Kar) ve Kar Tanesi işaretlemesi

Kar, soğuk hava ya da termal lastikler olarak da adlandırılan Kış lastikleri, lastiğin yanak kısmında bulunan M+S ibaresi ve üzerinde kar tanesi bulunan dağ çizimlemesi ile ayırt edilebilir. Yasal olarak tek başına M+S ibaresi lastiğin kış lastiği olduğunun belirtilmesi için yeterli olmasına rağmen, lastik firmaları kış lastikleri ile dört mevsim lastiklerini ayırt etmek için kış lastiklerinin yanak kısmına M+S ibaresi dışında üzerinde kar tanesi olan dağ çizimini de eklemekteler.

AB (Avrupa Birliği) LASTİK ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ 1222/2009 - GENEL BİLGİ

Lastik işaretlemesi motorlu taşıt lastikleri için bir göstergedir. Otomobil, Hafif Ticari ve Ağır Vasıta lastiği üreticileri Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe girecek kanun gereği, lastik üzerine ürünün yakıt tüketimi, ıslak tutunması ve ses sınıflandırmasını işaretlemekle yükümlü olacaklar.

Bu bilginin teknik kataloglarda da bulundurulması zorunlu olacak. Lastik işaretlemesi en iyi performanstan (Yeşil kategori için "A") en kötü performansa (Otomobil için "G", Ağır Vasıta için "F") kadar lastik üzerinde işaretlemede bulunmak zorunda olacak.

Bu karar AB Komisyonu tarafından 2008 yılında verilen bir öneri neticesinde karara bağlanmış ve 2020 yılına kadar ürünlerin, binaların ve servislerin enerji tüketimini %20'ye kadar düşürülmesi ile ilgili yapılan Enerji Verimliliği Aksiyon Planı'nın bir parçası olarak yürürlüğe girecektir.

(Kaynak: Avrupa Komisyonu)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.